top of page
Search
  • malancosmina28

Cum funcționează dializa și în ce situații se folosește?



Dializa reprezintă procesul de trecere a substanțelor lichide de o parte și de alta a unei membrane semipermeabile. Astfel componentele celor două amestecuri vor trece prin membrană în sensul gradientului de concentrație (diferența între cantitățile unei substanțe

găsite pe de-o parte și de alta a unei membrane sau a unui sistem biologic; astfel apa va tinde să difuzeze dinspre zona cu concentrație mai mica înspre cea cu concentrație mai mare pentru

a egaliza concentrațiile) până la egalizarea concentrației pe ambele fețe ale membranei.



Rinichii care funcționeaza normal, la pacienții sănătoși, împiedică excesul de apă, produșii reziduali și alte impurități / toxine să se acumuleze în organism. Ei ajută și la controlul tensiunii arteriale și reglează nivelul unor elemente chimice din sânge, printre care sodiul și potasiul.

Rinichii activează, de asemenea, și o formă de vitamina D. Când, însă, rinichii nu mai pot îndeplini aceste funcții din cauza unei boli sau unui traumatism, dializa poate ajuta organismul să functioneze pe cât de normal este posibil.

În dializă, o membrană semipermeabilă separă sângele de lichidul de dializă. Această membrană permite doar trecerea anumitor substanţe, adică a produşilor reziduali, a apei, a electroliţilor şi a altor substanţe din sânge în lichidul de dializă (uneori și în sens invers) printr-un proces numit difuziune.

Practic, cu ajutorul unui aparat sângele pacientului este treptat scos din organism şi adus în contact cu membrana dializorului, iar după „curăţarea” sa (adică după intervalul în care au fost realizate eliminarea apei în exces şi a toxinelor prin membrana semipermeabilă pe baza proceselor fizice de difuziune conform diferenţelor de concentraţie) este reintrodus în pacient.


Există două tipuri principale de dializă: hemodializa și dializa peritoneală. Indiferent de tipul de tratament ales, obiectivele dializei sunt foarte similare, respectiv înlocuirea câtorva dintre funcţiile rinichiului. Tratamentul trebuie să înlăture produşii reziduali, să elimine excesul de lichid şi să echilibreze cantităţile de substanţe chimice (electroliţi) şi alte substanţe din organism. O dializă eficientă necesită o membrană semipermeabilă, flux de sânge, lichid de dializă şi o metodă de îndepărtare a excesului de lichid.


Prin dializă se elimină din organism reziduurile şi fluidele pe care rinichii nu sunt capabili să le elimine. De asemenea, dializa are rolul de a menține echilibrul organismului, corectând nivelurile diferitelor substanţe toxice din sânge. Fără dializă, toţi pacienţii cu insuficienţă renală completă ar muri din cauza acumulării toxinelor în circuitul sanguin.


Fără dializa renală, sărurile și alți produși ai catabolismului (un proces care transformă moleculele complexe în unele mai simple, care sunt ulterior eliminate) se vor acumula în sânge, otrăvind corpul și deteriorând alte organe. Însă dializa nu este un leac pentru bolile renale sau pentru alte probleme care afectează rinichii. În funcție de afecțiuni, pacienții au nevoie de tratamente diferite pentru aceste probleme.


Când se recomandă, deci, dializa? Ea se folosește când rinichii unui pacient au încetat să mai funcționeze sau când sunt foarte aproape de insuficiența renală. Mulți pacienți cu o boală renală în stadiu avansat trebuie să efectueze dializa permanent sau până când se găsește un donator de rinichi.


Bolile rinichilor care pot evolua către insuficienţa renală sunt numeroase şi au cauze extrem de diverse, unele cunoscute, iar altele mai puţin clare. Cele mai frecvente sunt: complicaţiile renale ale diabetului zaharat, hipertensiunii arteriale, bolilor vasculare aterosclerotice, ale unor boli imunologice precum lupusul eritematos sistemic, precum şi boli primitive ale rinichilor (glomerulonefrite, boli de rinichi toxice sau metabolice, pielonefrite cronice, boli ereditare precum polichistoza renală).


Așadar, dializa este una dintre metodele de tratament utilizate în stadiile finale ale bolilor cronice de rinichi şi are rolul de a ajuta la eliminarea reziduurilor şi fluidelor pe care rinichii nu sunt capabili să le elimine singuri, având totodată rolul de a menţine un echilibru în organism.




Referințe bibliografice:


Imagini:










Recent Posts

See All
bottom of page