top of page
Search
  • Andrada Filimon, Bianca Budai

Cine a descoperit grupele sanguine?

Updated: Jan 15, 2021

Evoluția grupelor sanguine umane are, fără îndoială, o istorie la fel de veche ca omul însuși. Așa cum au demonstrat studiile pe maimuțe, grupele sanguine reprezintă indicatori genetici foarte vechi, care au evoluat pe parcursul a câtorva milioane de ani.


1628 este anul în care medicul englez William Harvey, care și-a petrecut mare parte din viață cercetând sistemul circulator, și-a conturat descoperirea ce a ajutat la definirea modelului de transfuzie sanguină. Deși transfuziile de sânge au fost încercate după descoperirea sa, au trecut aproape 200 de ani până la prima transfuzie de la om la om finalizată cu succes de către medicul Philip Syng Physick (foto), denumit și „părintele chirurgiei americane”.


Prima transfuzie la om a fost efectuată cu sânge de oaie, în anul 1667, de către Jean Baptiste Denis, medicul lui Ludovic al XIV-lea, dar efectul ei a fost catastrofal pentru bolnav. De atunci și până la începutul secolului al XX-lea s-au efectuat numeroase transfuzii, însă cele mai multe s-au soldat cu rezultate nefavorabile. Insuccesele au fost explicate de abia în anul 1900, când medicul austriac Karl Landsteiner a descoperit de ce unele transfuzii reprezentau o victorie, în timp ce altele conduceau la deces.


Amestecând eritrocitele și plasma fiecăruia dintre membrii echipei de cercetare din care făcea parte, Landsteiner a conturat sistemul ABO al grupelor de sânge. A observat că plasma unora aglutina eritrocitele altora și, drept urmare, a identificat trei grupe sanguine : A, B și C. Grupa C a fost redenumită ulterior O, de la cuvântul german „ohne”, care înseamnă „fără” sau „zero”, descriind lipsa antigenelor de pe suprafața hematiilor respective. Cea de-a patra grupă, AB, a fost identificată un an mai târziu.


Pentru aceste descoperiri, Karl Landsteiner a primit premiul Nobel pentru Medicină în anul 1930. Este important să precizăm că împreună cu colegul său american, Alexander Wiener, Landsteiner a descoperit sistemul Rh (1940). Semnul plus sau minus după literele sistemului ABO indică prezența, respectiv absență factorului Rh.


Karl Landsteiner, premiul Nobel pentru Fiziologie sau Medicină în anul 1930



Cercetătorul James Blundell a fost primul care, în secolul al XIX-lea, a demonstrat că transfuzia trebuie realizată doar între oameni. Ceea nu știa el era că transfuzia trebuie să se facă numai între anumite grupe sanguine. Asta se întâmplă din cauza prezenței pe suprafața hematiilor a unor molecule numite antigene, și în plasmă a unora numite anticorpi, specifice grupei. Astfel, există anumite reguli de compatibilitate între grupele sanguine:




– 0 poate dona oricărei grupe, dar să primească doar de la ea însăși;


– A poate dona la A și AB, dar să primească doar de la A și O;


– B poate dona la B și AB, dar să primească doar de la B si O;


– AB poate dona doar ei însăși, dar să primească de la fiecare grupă.



Ne amintim că, în cadrul cercetărilor lui, Landsteiner a observat procesul de aglutinare. Dacă, accidental, un medic ar injecta sânge incompatibil cu grupa pacientului, vasele ar deveni pline de mici cheaguri. Acestea încurcă circulația și pot provoca sângerări masive. Dacă nu se intervine rapid, pot să determine chiar moartea pacientului. De aceea, este foarte importantă cunoașterea propriei grupe și a compatibilității între grupe. Astfel, se evită accidente și, la rândul nostru, putem să ii ajutam pe cei care au nevoie, știind că o transfuzie le-ar putea salva viața.





Referințe bibliografice:


Farhud DD, Zarif Yeganeh M. A brief history of human blood groups. Iran J Public Health [Internet] 2013 [cited 2020 November 14];42(1):1-6. PMID: 23514954; PMCID: PMC3595629. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3595629/


https://www.nobelprize.org/prizes/medicine/1930/landsteiner/biographical/


https://mosaicscience.com/story/why-do-we-have-blood-types/




Surse imagini:


www.urologichistory.museum


www.indiatoday.in


www.commons.wikimedia.org



Recent Posts

See All
bottom of page