top of page
igg1_edited_edited.png

Donarea de plasmă convalescentă COVID-19

Ce este plasma?

Ce este plasma sanguină?

Ce înseamnă plasmă convalescentă COVID-19?

igg71.png

Plasma sanguină este componenta sângelui în care sunt suspendate eritrocitele (globulele roșii), leucocitele (globulele albe) și plachetele sanguine. Plasma este așadar componenta necelulară a sângelui și are în compoziție apă, proteine plasmatice, lipide, glucide, substanțe minerale și alți compuși. Plasma convalescentă COVID-19 este plasma sanguină a pacienților care au trecut prin infecția cu virusul SARS-CoV-2, fiind sănătoși acum.

 

În plasma sanguină a celor care au avut COVID-19 există niște proteine numite anticorpi care sunt produse de către un anumit tip de celule ale sistemului imun. Anticorpii au rolul de a se lega de virus, nepermițându-i pătrunderea în celule sănătoase. Astfel, prin donarea de plasmă, aceștia pot fi folosiți pentru tratarea pacienților COVID-19 aflați în stare critică.

De ce sa donez plasma convalescenta?
clusterfuck3_edited.png

De ce să donez plasmă convalescentă?

Numărul cazurilor de pacienți infectați cu SARS-CoV-2 continuă să crească, iar tratamentul pentru acesta este încă sub semnul întrebării. Până la aprobarea unui vaccin, cel mai sigur și eficient tratament pentru bolnavii de COVID-19 este transfuzia de plasmă convalescentă (1).

 

Având în vedere faptul că nu opțiunile de tratament pentru bolnavii infectați cu COVID-19 aflați în stare critică sunt limitate, plasma convalescentă ar putea fi o opțiune terapeutică eficientă, cu dovezi promițătoare în ceea ce privește ameliorarea simptomelor și reducerea mortalității (2).

Ce criterii trebuie să îndeplinesc ca să pot dona plasmă convalescentă COVID-19?

Cine poate dona plasma convalescenta?

Există 5 situații în care un pacient vindecat de COVID-19 poate dona plasmă:

 

1. pacientul se prezintă la Centrul de Transfuzie cu o scrisoare medicală sau cu un bilet de externare care includ un test RT-PCR pozitiv pentru virusul SARS-CoV-2, precum și un test RT-PCR negativ efectuat ulterior care să ateste că pacientul s-a vindecat de boală; pentru ca pacientul să poată dona trebuie să treacă minim 14 zile de la obținerea rezultatului negativ

2. biletul de externare sau scrisoarea medicală includ un rezultat pozitiv la testul RT-PCR și intervalul de timp în care pacientul trebuie să stea în izolare în urma externării pe criterii clinice și biologice; vor trebui să treacă minim 14 zile de la sfârșitul perioadei de izolare pentru ca pacientul să fie eligibil pentru a dona plasmă

 

3. prezentarea cu un document care să dovedească infecția prin testare RT-PCR, precum și cu un document obținut de la Direcția de Sănătate Publică ce atestă încheierea perioadei de izolare obligatorii în cazul pacienților ce nu au fost internați în spital. Trebuie să treacă minim 14 zile de la încheierea perioadei de izolare ca pacientul să poată dona plasmă

 

4. în cazul în care pacientul a fost depistat pozitiv pentru COVID-19 la un test RT-PCR dar nu a fost internat în spital și nu a fost încadrat în baza de date a Direcției de Sănătate Publică, acesta va putea să doneze plasmă dacă au trecut cel puțin 28 zile de la primirea rezultatului pozitiv RT-PCR

 

5. pacienții care au obținut un rezultat pozitiv la testarea serologică de anticorpi IgG anti SARS-CoV-2 efectuată la cerere și care nu au prezentat simptome specifice COVID-19 pot dona plasmă convalescentă dacă au trecut minim 14 zile de la data sosirii rezultatului serologic pozitiv. 

Atenție: NU este nevoie de un test pentru stabilirea titrului de anticorpi înaintea donării!

 

Pentru a fi eligibil, pacientul trebuie de asemenea să îndeplinească criteriile pentru donarea de sânge, disponibile aici.

 

Mai multe informații pe ms.ro

clusterfuck1.png
Procedeul donarii CT
clusterfuck4.png

Procedeul donării la Centrul de Transfuzie

Procedeul donării de plasmă convalescentă la Centrul Regional de Transfuzie Cluj-Napoca În Cluj-Napoca nu se realizează plasmafereză, ci se donează sânge integral. Donatorul este rugat să se prezinte la Centrul de Transfuzie cu buletinul și cu documentele menționate la punctul 3, purtând o mască ce va acoperi atât gura, cât și nasul. La intrare, donatorul va completa un chestionar de triaj epidemiologic și vor semna consimțământul donatorului de plasmă convalescentă COVID-19. După ce temperatura îi va fi măsurată, acesta va merge la Fișier, unde îi va fi întocmită fișa donatorului. Apoi, va avansa către laboratorul de predonare, unde i se vor face niște teste hematologice rapide. Circuitul donatorului continuă cu consultul medical la cabinet, iar în final, donatorul va urca la etaj spre sala de recoltare. Donarea de sânge durează în jur de 10 minute.

Ce se întâmplă cu plasma donată?

Ce s intampla cu plasma?
igg70.png

Sângele donat se separă în elementele componente, iar plasma este transportată la București pentru a se verifica titrul de anticorpi. Dacă acesta e suficient de crescut, plasma va putea fi folosită în tratarea bolnavilor în stare gravă.

Campanie

Campania de donare de plasmă convalescentă ”Donează PLASMĂ, fii erou!” 

În săptămâna 2-6 noiembrie 2020, echipa Donează sânge, fii erou! organizează campania de donare de plasmă “Donează PLASMĂ, fii erou!” în parteneriat cu Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Cluj-Napoca. Vă așteptăm cu zâmbete pe sub mască și cu multe surprize de luni până vineri între 07:30 și 13:30 pe strada Nicolae Bălcescu nr. 18.

cover de azi-01.png
bottom of page