Întrebări frecvente

Ce e diferit la Centrul de Transfuzie pe perioada pandemiei?


Donatorii sunt rugați să se prezinte cu mască la Centrul de Transfuzie. Aceasta trebuie să acopere atât gura, cât și nasul și să nu fie îndepărtată pe perioada traseului din incinta clădirii. La intrarea în Centru, donatorii vor trebui să își pună botoșei și să folosească gelul antiseptic ce le este pus la dispoziție. Urmează completarea unui scurt chestionar de triaj epidemiologic și măsurarea temperaturii cu ajutorul unui termoscanner fără contact. Dacă donatorul are o temperatură de sub 37 grade Celsius și din chestionar reiese că riscul epidemiologic este minim, poate să avanseze spre Fișier. De aici, traseul este cel normal: laboratorul predonare, cabinetul medical, sala de donare de la etaj și coborârea către casierie.
Trebuie să ma programez pentru a dona?


În afara campaniilor de donare de sânge, donarea se face fără o programare prealabilă online. Donatorii sunt invitați la Centrul de Transfuzie Sanguină Cluj de luni până vineri între 07:30 și 13:30.
Pot să donez sânge pentru un pacient internat în alt județ?


Da. Vă rugăm să specificați la Fișier numele pacientului și numele clinicii din orașul în care este internat.
Pot să donez la un Centru de Transfuzie din alt județ decât cel în care am domiciliul?


Da. Odată ce vi se întocmește fișa pacientului veți fi înregistrat în baza națională de date a donatorilor de sânge. Astfel, în orice județ veți vrea să donați, procesul se va desfășura mult mai rapid.
Câte kilograme trebuie să am ca să pot dona sânge?


Fiecare persoană reacționează diferit la donare. În principiu, ca o persoană de sex feminin să poată dona sânge trebuie să cântărească cel puțin 55kg. În cazul bărbaților, greutatea minimă este de 60 kg. Distribuția sângelui în organism e influențată de greutatea organismului – de aceea există acest prag minim al numărului de kilograme ale donatorilor.
Pot sa mananc in ziua cu donarea?


Este indicat să mâncați în dimineața donării un mic dejun bgat în carbohidrați și proteine. Sângele care este recoltat pentru analize (30 ml din volumul de 450 ml care este donat) nu trece prin teste de glucoză, astfel, glicemia nu este relevantă la donare (cu excepția situației pacienților diabetici – aceștia nu pot dona sânge!)
Lat cât timp după o intervenție chirurgicală se poate dona?


În cazul celor majore trebuie să treacă 6 luni ca pacientul să poată dona sânge. Pentru intervențile minore, acest interval se reduce la 3 luni.
La cât timp după inserarea unui implant dentar pot dona?


Trebuie să treacă cel puțin 3 luni de la aplicarea implantului pentru ca donarea să aibă loc în condiții sigure.
La cât timp de la o extracție dentară pot dona sânge?


Dacă sângerarea a fost minimă, perioada dintre intervenție și donare va fi de cel puțin 7 zile.
Pot dona dacă tocmai mi-am pus aparat dentar?


În cazul aplicării unui aparat dentar (cu extracții dentare cu hemoragie minimă sau fără extracții), pacientul poate dona la cel puțin 7 zile de la intervenție.
Tocmai mi-am făcut un tatuaj/piercing. Când voi putea dona sânge?


În acest caz, pentru a putea dona trebuie să treacă cel puțin 6 luni.
Daca am alergie la polen/praf pot dona?


Alergiile ușoare, sezoniere nu sunt un impediment pentru donare. Alergiile severe și cele la orice tip de medicament exclud posibilitatea donării de sânge.
Daca iau anticoncepționale, pot dona?


Da. Administrarea de anticoncepționale nu este un impediment pentru donarea de sânge. Vă rugăm totuși să specificați la cabinetul medical ce tip de anticoncepționale luați.
La cât timp de la vaccinul antitetanos pot dona sânge?


În mod normal, intervalul minim între vaccinarea antitetanică și donarea de sânge este de 48 de ore.

 

Nu ați găsit ce căutați? Adresați-ne o întrebare folosind formularul de mai jos:

Acordarea consimțământului privind prelucrarea datelor cu caracter personal

Mulțumim! Vă vom contacta în cel mai scurt timp.